Büroopindade turu eduvõti peitub nutikates otsustes

RE Kinnisvara partner ja juhtiv konsultant Andi Pleskovski osutab põnevusega aastalõpu ja uue aasta alguse büroopindade turu arengutele vastates portaali Kinnisvarauudised.ee poolt püstitatud küsimustele.

Üldjoontes üleääre ajaval büroopindade turul on siiski olemas teatud nišš, mis on üsna nõutud. Aastalõpp ja järgmise aasta algus peaksid tooma turule põnevaid uudiseid. Büroopindade turu nigelus – palju vara, vähe huvilisi, lahkuv või siis ikkagi juba lahkunud väliskapital – on ju teada. Uuemad pinnad tõmbavad vanematelt kliente endale, varsti on järjekord ka päris uute käes. Teisalt aga siin on peidus ka võimalused. Liiati on ju kinnisvara eeskätt teenus, mitte toode. RE Kinnisvara partner ja juhtiv konsultant Andi Pleskovski, vastates küsimustele, näitab kätte võimalused.

Mis ootab ees büroopindade turgu käesoleva aasta lõpus, aga ka järgmise aasta alguses?
Suuri muutuseid ette ei ole näha poole aasta jooksul. Endiselt on hetkel kõige suuremaks väljakutseks äärelinnas paiknevate B-klassi büroohoonete vakantside täitmine. On erinevaid näiteid, mõnedel hoonetel läheb hästi, teised peavad aga tegema suuri pingutusi, et üürnike tähelepanu saada ja konkurentidest eristuda. Aktiivsetel üürileandjatel on selge eelis ja nõustajatel on tööd piisavalt. Kindlasti saab olema põnev näha, kas sel aastal või uue aasta alguses tullakse turule ka mõne suurema büroohoone arendusega. Selliseid projekte, kus on juba ehitusluba väljastatud on mitmeid oma õiget aega ootamas.

Millal ja millistel asjaoludel võiksid üürihinnad büroopindadel tõusta?
B-klassi suure vakantsi ja konkurentsi valguses ei tundu olevat mingit loogilist seletust, et madalama kvaliteedi klassi büroopindade hinnatase võiks järgmise 6-12 kuu jooksul suuna üles võtta. Küll aga võib see ette tulla mõnes väga kitsas segmendis, kus nõudlus on kõrge, aga pakkumine piiratud. Selliseks võib olla mõni populaarses piirkonnas nagu südalinnas või Põhja-Tallinnas turule tulev A-klassi arendusprojekt, mis kasutab oskuslikult ära täna valitsevat madalat pakkumist väikeste ja keskmise suurustega esinduslike büroopindade segmendis. Väga palju sõltub tootest ja asukohast ning tuleb teha nutikaid otsuseid.

Kas peab paika, et väliskapital on Eesti ja Baltikumi büroopindade turult siiski lahkumas? Tagajärg?
Võrreldes eelmise aasta lõpu ja käesoleva aasta algusega, ei ole olulist uudist või muutust välisinvestorite poole pealt. Isegi kui keegi täiendavalt soovib täna positsioonidest väljuda, siis kiireid, lihtsaid ja mõistlikel hinnatasemetel lahendusi ei pruugi leiduda. Paljud tehingud on juba varasemalt toimunud ja võõrkapital on mitmetes hoonetes kohaliku vastu vahetunud. Tuleks öelda, et üldse on büroopindade tehinguturul väga vähe juhtunud viimasel ajal, kui Mainori suurtehing Ülemiste Citys välja arvata. Tehinguaktiivsus on hetkel selgelt lao- ja tootmishoonete ning hoonestamata kinnistute turul. See, et kohalik kapital on viimastel aastatel turgu hõivanud, on ilmselt positiivne paljudele turuosalistele. Otsustajateks on sel juhul valdavalt kohaliku majandusruumiga kohanenud tegijad, kes suudavad kiiresti reageerida, otsuseid vastu võtta ja turgu paremini tunnetada. See pakub ka ärikinnisvara üürnikele paindlikkust, vastutulekuid ja mõistvamat suhtumist keerulisematel aegadel.

Loe täispikka artiklit ka portaalist Kinnisvarauudised.ee.

Andi Pleskovski

RE Kinnisvara AS juhtiv konsultant/ partner