Ärikinnisvaraturul käärid laiutavad edasi

Uusi kontorihooneid pakutakse laias valikus, aga uute laopindade ehitamine pole kasvanud turuvajadusele veel järele jõudnud.

Olukorda ärikinnisvaraturul analüüsivad Kinnisvara24 tegevjuht Urmas Uibomäe ja RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.

Urmas Uibomäe tõi välja, et 2024 maikuus oli Kinnisvara24 portaalis pakkuda väljaüürimiseks 1269 büroopinda. Büroopindade keskmiseks suuruseks oli 177 ruutmeetrit ja keskmine üürihind oli 11,47 eurot ruutmeetri kohta. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on keskmise büroo suurus ja hind veidi kasvanud – aasta tagasi pakutud kontoripindade keskmiseks suuruseks oli 169 ruutmeetrit ning keskmiseks hinnaks 11,14 eurot ruutmeetri kohta. „Aasta jooksul on Tallinnas valminud mitmeid uusi büroopindu, millest osad veel ootavad üürnikke. Paljud uued pinnad on juba ka täidetud, kuid tühjaks on jäänud ettevõtete varasemad kontorid. Sellest tulenevalt kasvas büroode üüripakkumiste arv Tallinnas aastaga üle 70 protsendi. Uutel ärihoonetel on aga ka kallim üürhind ja portaali statistika näitab, et kuigi pakkumine ületab nõudlust, on keskmine üürihind kasvanud aastaga 2 protsenti,“ selgitas Kinnisvara24 tegevjuht.

Hinnas on uued bürood ja igas vanuses laopinnad

Andi Pleskovski RE Kinnisvarast lausus, et ärikinnisvara üürihind on tõusnud kõrge inflatsiooniga indekseerimise ja uute äriruumide turule jõudmise tõttu. “Uusarenduste hinda on tagant tõuganud ehitushindade kiire kasv viimastel  aastatel, mis on hetkeks küll vaibunud, kuid juba valminud pinnad ehitati turu tipus, mistõttu on arendajate soov nende eest ka kõrgemat üüri küsida.” Puhtalt nõudlusel põhinevat hinnatõusu pole Pleskovski hinnangul turul olnud, välja arvatud mõnes üksikus turusegmendis. „Paljud arendajad ei julge tänases majandusolukorras alustada uute laopindade ehitamist. Kuna nõudlust laopindadele järele on, siis valitseb turul ebatavaline olukord, kus vanemate heas korras suuremate ladude hind on kerkinud samas proportsioonis, nagu uute ladude hinnad nende ehitusmaksumuse tõttu. See on täpselt vastupidine olukord büroopindadele, kus uute büroode hind tõuseb, kuid vanemate büroode hind teeb vähikäiku.”

Eelistatud piirkonnad on muutunud

Andi Pleskovski tõi välja, et kui varem said kallimaid kesklinna ja eriti südalinna büroosid endale lubada vaid edukamad ettevõtted, näiteks pangad, advokaadibürood ja rahvusvaheliste ettevõtete kohalikud esindused, siis piirkondade osas on toimunud tuntav muudatus. “Enamik muude sektori ettevõtetest koondus varem kesklinnast kaugemal asuvatesse ärihoonetesse, kus oli soodsam üürihind ja paremad parkimistingimused, kuid see on tänaseks muutunud. Odavam hind ei ole enam ainus argument, sest mitme valdkonna ettevõtete käive, kasum ja tööjõukulu on kasvanud kiiremini kui büroo üürihind. Sellest tulenevalt kolivad paljud varem äärelinnas asunud ettevõtted oma kontoreid südalinna ja kesklinna, aga ka Telliskivisse ja Kalamajja. Ärihooned Mustamäel, Haaberstis ja isegi Kristiines ei ole enam nii populaarsed, sest kesklinna on kõikidest suundadest mugavam tulla nii töötajatel kui ka klientidel.”

“Lao- ja tootmispindade osas toimub migratsioon linna piires paiknevatest vanematest äriruumidest uutesse hoonetesse linna ümbruse äriparkides. See protsess on kestnud juba pikemat aega, aga pole kindlasti veel lõppenud, sest paljud potentsiaalsed üürnikud tegutsevad täna veel Tallinna linnas asuvates äriks pigem ebasobivates ruumides,” selgitas Pleskovski. Uibomäe tõi välja, et kõige rohkem uusi äripindasid on lisandunud portaali pakkumiste hulka Mustamäe linnaosas – kui eelmise aasta mais pakuti üürimiseks 73 äripinda, siis tänavu mais 165 objekti (kasv aastaga 126%). Pakkumine on tunduvalt suurenenud ka Kalamajas, kus on endiselt pakkuda pigem vähe ärikinnisvaraobjekte – eelmisel aastal 12 ja tänavu 21 pakkumist (kasv aastaga 75%) ja Kesklinna linnaosas, kus pakuti eelmise aasta mais üürimiseks 347 äripinda, tänavu mais aga 586 objekti (kasv 71%). Lasnamäel on ärikinnisvara objektide pakkumine kasvanud 65% ja Kristiine linnaosas 51%, Nõmmel, Põhja-Tallinnas ja Haaberstis jääb aastane pakkumise kasv 20-40% vahele. Ärikinnisvara üüripakkumiste arv langes aastaga vaid Pirital ja Vanalinnas, vastavalt 22% ja 13%.

 

Loe rohkem portaalist kinnisvarauudised.ee: https://www.kinnisvarauudised.ee/uudised/2024/06/18/arikinnisvaraturul-kaarid-laiutavad-edasi